Kleine woonkamer, welke meubels? Aantal tips

kleine-woonkamer-bankstel-brouwermeubelen

Een kleine woonkamer, welke meubels?

Een kleine woonkamer inrichten is vaak lastig, vaak heeft de woonkamer niet veel mogelijkheden. Daarom moeten we creatief zijn en de ruimte optimaal benutten. Een aantal tips.

Tip 1 ) Luchtigheid.

Kies voor meubels op smalle pootjes zo creëer je ruimte en luchtigheid.
  • Een bank op hoge pootjes, hierdoor blijft de vloer open en dat geeft weer een ruimtelijk effect.
  • Wil je een hoekbank? Zet hem zo neer zodat je er inkijkt.
  • Wandkasten zoals een kast of dressoir op hoge pootjes, zo heb je ook nog is genoeg bergruimte.
  • Eetkamerstoelen die open zijn aan de onderkant of zelfs de rug.
Bijvoorbeeld eetkamerstoel Luke.  

Tip 2 ) Multifunctionele meubels.

Denk bijvoorbeeld aan een hocker waarvan de ruimte onder de zitting gebruikt kan worden als opbergruimte. Je kan hem gebruiken als salontafel met bijvoorbeeld een dienblad erop of als zit plek op verjaardagen of feesten. Of een tafel met een uitschuifblad zo creëer je snel 2 tot 4 extra plekken op deze manier kun je als het nodig is toch een grote tafel neerzetten, !tip: kies wel voor een uitschuiftafel waar de aanlegbladen geïntrigeerd zijn in het tafelblad, anders zit u met een los aanlegblad.  

Tip 3 ) Lichte kleuren.

Ga voor lichte kleuren! In een kleine ruimte kun je het beste kiezen voor lichte kleuren voor de meubels, donkere meubelstukken maken een ruimte kleiner. Donkere kleuren absorberen licht en lichte kleuren reflecteren. Kies bijvoorbeeld voor lichtblauw, groen, of taupe voor de zitmeubelen en voor de wandmeubels white wash of blank eiken. Hiermee haal je meteen wat kleur in huis, wat vaak goed combineert met natuurlijke materialen.  

Tip 4 ) Vloerkleed.

Kies voor een juiste plek om een vloerkleed neer te leggen. Zorg dat de bank en/of fauteuils een klein stukje op het karpet staan. Zo krijg je meer eenheid in je woning. Dit is niet alleen voor kleine woonkamers maar ook voor grotere woonkamers zo krijg je een knus eilandje met een vloerkleed als koppel element.  

Tip 5 ) De juiste verlichting.

Niet elk huis is gezegend met grote ramen, dus wanneer je niet heel veel zonlicht ontvangt is het belangrijk om te zorgen voor goede verlichting. Het juiste gebruik van verlichting is essentieel in de inrichting. Probeer verlichting op meerdere levels bijvoorbeeld een smalle hanglamp in combinatie met een mooie vloerlamp in de hoek. Kies voor lampen die richting het plafond schijnen. Zo krijg je het effect dat je kamer hoger lijkt dan het daadwerkelijk is. De variatie zorgt ervoor dat de kleine ruimte optisch groter lijkt.