Hout - onderhoud

  • Eikenhout

Brouwer meubelen is sinds 1922 gespecialiseerd in eiken meubels en hebben daarom veel ervaring met eikenhout. Onze eikenhouten meubels zijn gemaakt van Europese eiken en vaak van massief eiken. Doordat eiken zeer sterk is, duurzaam is en tegen een stootje kan heeft eikenhout een lange levensduur. Eikenhout staat bekend om ze nerftekeningen, kleurschakeringen en knoesten. Zo krijgt het meubel karakter en een natuurlijke uitstraling. Iedereen kent de oude donkereiken kast van oma nog wel. Tegenwoordig kan je eiken in heel veel kleuren en afwerkingen krijgen. Ook combinaties met staal of RVS zijn op dit moment trendy.

Eiken kan mat gelakt, glanzend gelakt of geolied zijn. Voor dagelijks onderhoud is een vochtige doek genoeg, maar altijd met een schone droge doek na. Let altijd op met warmte! Zet warme pannen op onderzetters op pootjes, zo kan de warmte weg. Zet een eikenmeubel nooit te dichtbij een warmtebron hierdoor kan het hout gaan werken (uitdrogen en uiteindelijk scheuren) Tot slot is de luchtvochtigheid in huis ook belangrijk tussen 50% en 65% is voldoende. Met een hygrometer kan de luchtvochtigheid eenvoudig gemeten worden.

Onderhoud (1 – 2x per jaar)
Mat gelakt – Wood Cleaner, Matt Polish.

Zijdeglans gelakt – Wood Cleaner, Elite Polish.
Hoogglans gelakt – Wood Cleaner, Shine & Fix
Geolied – Wood Cleaner, Greenfix

Voordelen: sterk, duurzaam, lange levensduur, keuze uit vele kleuren, diverse afwerkingen, warme uitstraling (door structuur en noesten), geen splinters.

Nadelen: Gevoelig voor temperatuurverschillen en slechte luchtvochtigheid.

  • Acaciahout

 Acacia is een zeer harde houtsoort. Het zal niet snel scheuren doordat het een dichte structuur heeft. Acaciahout heeft veel wisselende kleuren waardoor elk meubel een warme uitstraling krijgt. Vaak hebben deze meubels een handmatige bewerking gehad, zodat er een doorleefde uitstraling ontstaat. De hoeken en randen zijn meestal afgerond. na verloop van tijd kunnen de meubels een lichtere en warmere kleur krijgen.

Meestal is acaciahout mat gelakt. Voor dagelijks onderhoud is een vochtige doek genoeg, maar altijd met een schone droge doek na. Gebruik bij acaciahout nooit afwasmiddelen met schurende werking of washoudende middelen. Vlekken verwijderen kan vaak met lauw water of een druppeltje afwasmiddel.

Onderhoud (1 – 2x per jaar)
Mat gelakt – Wood Cleaner, Teakfix.

Voordelen: Veel wisselende kleuren, vaak ronde hoeken, rijke en warme uitstraling.

 Nadelen: Kan soms erg verschillen in kleur ten opzichte van showroom of foto`s. Kan een beetje ruiken als het nieuw is.